WANDELEN

Wandelen in de bossen, wat is er zo bijzonder?

Wandelen is gezond! En in het bos kan je goed je ontspanning vinden. Het heeft natuurlijk zo zijn voordelen als je in een bos gaat wandelen. Zo is de lucht in het bos schoner en je bloeddruk verlaagd wanneer je wandelt in het bos.

Redenen waarom een boswandeling gezond is

Een wandeling in het bos brengt je fysiek en mentaal in een herstelstand. Ook activeert het je immuunsysteem. Wanneer je na een wandeling in het bos terug komt dan ben je vaker rustiger en sterker dan toen je naar het bos ging. Een wandeling in het bos maakt het dan ook bijzonder door de volgende redenen:

Gezonde boslucht

De boslucht kan een balsem voor je luchtwegen zijn. Eigenlijk is dat ook wel logisch, wanneer je goed diep het bos in gaat is de lucht ook veel schoner. De zuurstof is er dan veel hoger en de fijnstofvervuiling is er veel lager. De schone lucht verbetert de elasticiteit van bloedvaten en longcapaciteiten. Ook daalt de bloeddruk en de hartslag.

Het versterkt je immuunsysteem

Om je immuunsysteem te versterken is een goede boswandeling de juiste manier. Dit komt door de terpenen. Dit is een stof die planten afgeven om zich te kunnen beschermen tegen ongedierte. Twee dagen in de maand kan al een positief effect hebben op het immuunsysteem.

Het brengt de stofwisseling op gang

In het bos krijg je meer zuurstof en daardoor krijgt je stofwisseling een boost. Je verbrandt ook meer calorieën met een boswandeling.

Er is rust en stilte bij een boswandeling

In het bos heb je natuurlijk altijd wel vogels die fluiten en de wind die door de bomen waait. Dit geeft vele malen minder lawaai dan het stadslawaai. Je ervaart dan zeker rust en stilte.

Je ogen krijgen pauze tijdens een boswandeling

Tegenwoordig zitten we altijd achter een computer, tablet, smartphone of E-reader. We laten onze blik vaak niet even er vanaf dwalen. Je ogen ervaren geen andere structuren, objecten of andere kleuren. Daarom is het belangrijk dat je ogen ook even pauze krijgen tijdens een boswandeling.

Het stresshormoon verlaagt

Het is altijd goed als je onder druk moet presteren. Daar heb je het stresshormoon voor. Maar wanneer er een verhoogd cortisolniveau loskomt, kan dat negatieve invloed hebben op je gezondheid. Dat stresshormoon verlaagt tijdens een boswandeling en maakt endorfine en serotonine vrij.

Je focus wordt verbeterd

In het bos nemen de zintuigen de complexe structuur van de natuur waar. Hierdoor kan je je beter concentreren. Geef de hersenen een opdracht zoals kruiden vinden die je wilt gaan gebruiken.

meer te weten komen

mooiste plekjes

boswandeling

meenemen